Skip to main content

Kenapa perlu pastikan setiap hari kita dapat vitamin C ?

Assalamualaikum..salam ramadhan 13..petang-petang ni teringat lah pula vitamin C.dulu-dulu time kecil suka bila mama bagi vitamin yg rasa oren lah..bentuk bintang.bentuk love lah..I like..<3

ha sape ade makan ni..sy mmg suke..dapp
 Sebenarnya kan kita boleh dapat vitamin C dari makanan harian kita. Antara buah-buahan yang tinggi kandungan vitamin C seperti jambu batu, kiwi, betik, brokoli dan sebagainya. 

sumber vitamin C
Sebab tu baby digalakkan dikenalkan dengan buah-buahan dulu sebab vitamin C ni larut air. Vitamin C ni ada lagi ramai kawan2 dia seperti vitamin A, B, E, K dan sebagainya. ni kalau nak cerita pun panjang lebar lagi. Nanti saya cerita sikit2 dalam entry yang lain k..santai2 je. nanti fakta sangat nantok pulak kan..hihi.. Boleh baca ni best jugak untuk pengetahuan ye (^_^)


Ok memandangkan tajuk kita vitamin C..tau tak kenapa kena makan makanan sumber vitamin C ni. Ha tapi ramai antara kita yang tak suka makan buah dan sayur kan..kan kan..
tak mau lah camtu ye..

Tau tak vitamin C ni untuk apa?

1. Imuniti
Paling penting untuk imuniti kita. Dengan pengambilan vitamin c secara teratur dapat melindungi badan dari infeksi dan juga akan menguatkan tulang dan gigi kita termasuk mempercepatkan penyembuhan luka.
Sebab itu jugalah wanita dalam pantang digalakkan untuk mengambil oren sebagai bahan untuk mempercepatkan penyembuhan luka.

2.Antioksidan
Antioksidan tu untuk apa ye..?  Untuk menghalang serangan radikal bebas di sekeliling kita. Apabila badan terhindar dari risiko serangan radikal, maka sudah tentu peluang untuk kita dijauhkan dari penyakit yang disebabkan oleh sistem imun badan dapat dielakkan seperti selsema, batuk.

For me personally kalau ammar selsema kan...ummi akan makan sumber vitamin c lebih sikit..ha sbb dia menyusu badan kan..then kalau tak jadi gak baru kita cuba remedy lain yg secara semulajadi. ubat tu last option lah ye..cian baby nanti..ok2 fokus seterusnya..

3. Hypertension
ia juga dapat menurunkan kadar tekanan darah, dengan itu dapat mengurangkan risiko darah tinggi. so jom mula jinak2 makan buah n sayur ye..

4. Kecantikan kulit
banyak kebaikan vitamin c dalam mengekalkan kulit yang cantik sebab ia merangsang pengeluaran kolagen. Kolagen adalah sangat perlu kerana ia umpama gam yang mengikat sel-sel kulit kita untuk sentiasa tegang.
Jika kehilangan kolagen, kulit akan nampak berkedut dan tidak tegang. then dapat lah mengurangkan garis-garis halus yang tidak diingini. dan memutihkan dan memulihkan keadaan kulit yang kusam insyaallah.

Bagaimana Vita C Shaklee bantu kita dapat bekalan vitamin C setiap hari??

Kena la ambil vitamin setiap hari kan..insyallah..mmg berbaloi baloi dan jimat serta dapat kebaikan untuk kita semua mudah-mudahan nya..



Shaklee ada menyediakan dua jenis vitamin C.saya cerita satu persatu ye :)

Sustained Released Vita-C Plus
Ha okeh apa bezanya dgn vitamin C di luar sana..bezanya sustained relesed tu lah..apa dia tu?


Sustained-Released (atau Time-Released), atau dalam Bahasa Melayu bersifat "pelepasan masa". Apakah yang dimaksudkan dengan Sustained-Released (500 gram Vitamin C) ini?
     
(1) Sustained (or, Time) Release ialah satu proses di mana vitamin diformulasi khas agar ia dilepaskan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. Dengan bahasa ringkasnya, dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu

(2) Vitamin larut air (B-Complex dan Vitamin C) adalah seperti namanya, mudah larut di dalam air (sebab tue dinasihatkan pengambilan air yang mencukupi apabila mengambil suplemen), dan, ianya tidak boleh disimpan di dalam badan.

Maka, tanpa sifat Time Release ini, vitamin larut air ini akan terus diserap ke dalam aliran darah dengan CEPAT, tanpa mengira berpa besar dos vitamin tersebut, dan akan dilepaskan ke dalam urin (air kencing) dalam masa 2-3 jam sahaja.

(3) Sustained Release supplement boleh menawarkan kesan vitamin yang optimum, meminimumkan kehilangan vitamin dalam proses penguraian (perkumuhan), serta menstabilkan paras darah waktu siang dan malam.

Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan untuk periksa label di botol vitamin pilihan anda kerana kebanyakan time-release vitamins hanya boleh bertahan di dalam masa 2 jam atau kurang. Maka, hampir TIADA BEZA sangat berbanding dengan tablet biasa yang pastinya jauh lebih murah berbanding vitamin yang bersifat sustained release.


Chewable Vita-C Plus 100mg
- Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh
- Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
- Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
- Meningkatkan sistem imun tubuh
- Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
- Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa
- Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
- Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan

- 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg
- Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda

Yang Best Bila Orang Dewasa Makan Chewable Vita C Shaklee

- Rasa Chewabe Vita C tak pahit dan masam macam SR Vitamin C shaklee
- Boleh buka sebotol demi sebotol untuk menjaga KESEGARAN vitamin
- Boleh makan ikut pilihan masa sendiri (contoh 3 biji lepas sarapan, 2 biji lepas makan
  malam)
- Boleh kongsi dengan anak-anak berusia empat tahun dan ke atas  juga ^__^

Ada orang kata kalau SR Vitamin C Shaklee dah habis lebih baik makan oren banyak-banyak setiap hari. Pendapat itu bagus, tetapi sepatutnya mempelbagaikan jenis buah dalam diet harian anda dan mengambil supplement vitamin c  sebagai pelengkap manfaat vitamin c yang diperlukan oleh tubuh anda.


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Ha ok la dulu ye..sampai sini dulu..nanti saya cerita lain.Jom pastikan kita dapat bekalan vitamin C yang cukup setiap hari...(^_____^)

Dapatkan vitamin C terus dari Shaklee -----> KLIK SINI

Atau nak dapatkan konsultansi.boleh hubungi saya terus ye..

Salam sihat dan cantik,

~Aisyah~
017-3468802
SID anda semua
Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.