Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2014

Petua Selsema dan Batuk Bayi

Penting jugak nak tahu cara atasi selsema dan batuk bayi ni..kalau dapat elak ubat elak lah...ari tu Ammar selsema kelam kabut jugak dibuatnya..makanya en google lah saya refer. mana yang baik boleh la jadikan panduan kan.
Sebenarnya, bayi di bawah usia satu tahun tidak digalakkan diberikan ubat selsema, batuk dan terutama sekali antibiotik kerana menurut U.S Food And Drugs Administration (US FDA), ubat-ubatan tidak harus diberikan kepada bayi berusia dua tahun ke bawah. Ubat-ubatan hanya merawat simptom sakit tetapi tidak merawat punca penyakit.

Bayi selsema dan batuk biasanya sedikit sukar bernafas kerana hidung mereka dipenuhi lendir hingus. Oleh itu bahaya apabila diberikan ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor mahupun dibeli difarmasi kerana mengandungi antihisamine (kesan mengantuk)
Apabila bayi selsema diberikan ubat-ubatan yang mengandungi antihisamine, bayi selsema akan tidur lebih lama dan ini membahayakan bayi tersebut. Kerana, apabila tidur, kadar pernafasan bayi selsema…

Tiada duga yang abadi

Layan pulak lagu ni malam ni..em mmg terasa menusuk lagunya..kalau drama tu bile pasang je lagu mmg la aku nanes..hihi..puteri nangis tul.:pok la..jom layann...salam ramadhan 1435h..da mlm ke 26 da ni..moga hari kita lebih baik dr smlm ye..:DLIRIK LAGU Opick
Tiada Duka Yang Abadi  Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti Takdir hidup ‘kan dijalani Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini Waktu berputar rebulan dan matahari Bunga yang mekar akan layu akan mati Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti Takdir hidup ‘kan dijalani Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembal…

Beza vitamin natural dan vitamin sintetik

Assalamualaikum..malam ni nak kongsi apa bezanya vitamin natural n sintetik? 
Tetiba je kan..bukan apa..apa yang masuk dalam badan dan jadi darah daging kan..mesti lah kena tahu kan..

SHAKLEE adakah ia vitamin natural atau vitamin sintetik? Sebelum tu meh tgk apa perbezaannya.
Penghasilan 
♥ Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya. 
♥ Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik. 
Keserasian dengan badan ♥ Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi…

Basic H pencuci serba guna

Hari ni mode mencuci rumah..lalala..nak balik raya katanye..hee.. so semestinye sy perlukan en basic H2..my pencuci..❤❤

Pencuci biodegradable dan tidak bertoksik yang pertama dikeluarkan oleh Shaklee pada 1960... cube kire dah brape tahun dah.. hmm..
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa.
Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.
Untuk hari ni..sy gunakan untuk mop lantai dulu..mmg bersih berkilat.en semut pun da lari sume.hee..bersihkan semua2 lah..lap2 yg dah lame x lap tu..smgt nk raya gitu..
kebetulan ammar pun tak berapa sihat.maka nya sy pun ambil air dan 2 titis basic H2 dan jerlum si kecik ni..
ha …

multivitamin pertama di dunia

KLIK IMAGE..
Atau dapatkan harga ISTIMEWA dari saya!
Hubungi saya,
~Radin Siti Aisyah~ 017-3468802 FB: Ummi Ammar Arif rsaisyah@gmail.com

Kenapa ibu hamil sangat perlukan kalsium??

Ha bila sebut kalsium je mesti orang fikir susu je kan..tidak sebenarnya..apa pula kepentingannya.saya da ade cerita sebelum ni..BACA SINI
Ni pula artikel yang menarik tentang kepentingan kalsium..jumpe di SINI.
Jemput baca ye...(^_^)
APABILA bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang. Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka. 
Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil?
Kekurangan pengambilan kalsiumatau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua
“Saya terkejut apabila ada doktor yang tidak me…

Petua Rawat Sembelit

Sembelit adalah pergerakan usus yang tidak kerap yang tidak selesa. semua da tau la kot kan..memang seksa kan..aish masa preggy dulu macam terkena jap. memang la seksanya. Individu yang kena sembelit akan menyebabkan susah buang air besar.
Antara sebab berlaku sembelit adalah:-
kurang minum air, kurang makan sayuran dan buah serta makanan yang tak dihadam dengan baik.
Bila di tanya, apa supplemen yang boleh membantu mengurangkan sembelit, anda boleh cuba supplemen yang mengandungi magnesium. 
Bagaimana Magnesium boleh membantu mengelakkan sembelit? 
Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Peristalsis juga menolak makanan ke perut. 
Efek ini berlaku melalui dua mekanisme: 
1. Magnesium merehatkan otot dalam usus - ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit. 
2. Magnesium 'menarik' air - ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan …

cara buat masker vit e dan esp yg best

ha kan..slalu buat makan je kan..apa kata buat masker pulak..malam2 lepas terawih tu boleh la cuba kan jap..hee..salam nuzul quran..17 ramadhan 1435.

Pray For Gaza !!!

perit betul hati bila melihat kezaliman, anak kecil wanita yang tak bersalah pun ikut kena tempias. sama-sama kita buat semampunya untuk membantu mereka ye.
Bom di sana sini.. anak kecil pun jadi mangsa!
Saya sangat sedih baca apa yang wanita ni sampaikan.

 Jadi apa yang kita mampu dan boleh buat adalah:
Jom kita sama-sama cuba yang sebaiknye k..kalau tak boleh buat semua jangan tinggal semua. bantu umat islam di sana. hargai keamanan yang kita dapat sekarang ni..

Mama cantik Si manja sihat

Assalamualaikum..hai mommies..camne berpuasa hari ni..harap semua baik2 la ye.
Mommies yang susukan badan or pumping tu ok ke..teruskan usaha tau..mmg la bulan puasa ni kita tak dapat minum waktu siang tapi tak semestinya kita tak cukup air..ha gitu..

Teruskan usaha tau...tau tak kenapa??
Salah satunya ibu boleh cepat kuruskan badan selepas bersalin sebab banyak lemak dah pergi dekat baby. Hehe. 
Antara kebaikan-kebaikan lain ialah: [✔] Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan [✔] Menjarakkan kehamilan secara semulajadi [✔] Mengurangkan risiko osteoporosis [✔] Membantu ibu kembali kepada berat badan asal sebelum bersalin [✔] Mengurangkan risiko kanser payudara, ovary dan uterine [✔] Mendapat ganjaran pahala yang besar dari Allah S.W.T [✔] Dapat mengeratkan hubungan dengan anak-anak kita 
Sumber

Bagaimana Shaklee membantu...jemput baca ni ye. perlu ke ambil set penyusuan?

ni sedikit sebanyak dapat lah membantu..saya sendiri da h cuba dan rasa.Alhamd…

Segmen Blogwalking "Pink Lady"

Ari ni kita jalan-jalan lagi dan terjumpa segmen ni..tgk 'pink lady' terus la I join kan..even my blog ni takde ciri warna pink tapi sebenarnya I memang penggemar warna pink tau. cuba tgk my pic dgn hubby n my son..I  pakai warna pink kan..(^_^)

Em kisah suka duka ye..since I sekarang ni WAHM kan..suka la I nak cerita pengalaman selama 8 bulan di rumah. memang satu pengalaman baru menjadi seorang ibu.setiap hari melakukan rutin yang sama tanpa henti. dulu wonder tgk mama boleh buat semua macam tak reti penat. Then nanti bila you da jadi mummy you will find the POWER. yes that's the word..hee..

My push factor of course my son Muhammad Ammar Arif. I nak tgk dia membesar depan mata. Moga diberi kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan niat murni ni ye..pray for me ye..

Oh nak cerita lagi..I ni budak account tau..so memang la tak pandai nak bisnes nak buat marketing semua. but I manage to do it alhamdulillah sebab kami ada group support yang sangat kuat. syukur ditemukan dgn l…

Kenapa perlu pastikan setiap hari kita dapat vitamin C ?

Assalamualaikum..salam ramadhan 13..petang-petang ni teringat lah pula vitamin C.dulu-dulu time kecil suka bila mama bagi vitamin yg rasa oren lah..bentuk bintang.bentuk love lah..I like..<3
 Sebenarnya kan kita boleh dapat vitamin C dari makanan harian kita. Antara buah-buahan yang tinggi kandungan vitamin C seperti jambu batu, kiwi, betik, brokoli dan sebagainya. 
Sebab tu baby digalakkan dikenalkan dengan buah-buahan dulu sebab vitamin C ni larut air. Vitamin C ni ada lagi ramai kawan2 dia seperti vitamin A, B, E, K dan sebagainya. ni kalau nak cerita pun panjang lebar lagi. Nanti saya cerita sikit2 dalam entry yang lain k..santai2 je. nanti fakta sangat nantok pulak kan..hihi.. Boleh baca ni best jugak untuk pengetahuan ye (^_^)
Kenali tujuh jenis kelas makanan
Ok memandangkan tajuk kita vitamin C..tau tak kenapa kena makan makanan sumber vitamin C ni. Ha tapi ramai antara kita yang tak suka makan buah dan sayur kan..kan kan.. tak mau lah camtu ye..
Tau tak vitamin C ni untuk a…