Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2014

Vita-lea Shaklee

Kebaikan utama :- Penambahan Tenaga Segera  pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun berkerja seharianPelengkap Nutrisi

Balik cuti raya china

baru nak tidur ni..bunyi berdentam dentum macam bunyi tembakan pun ade..rupanya da pukul 12.patut lah..selamat tahun baru china utk yang menyambutnya. 

Satu malaysia katakan..kita pun sambut cuti sama kan.hee.. em ape motif entry ni sebenarnya kan..hehe.. esok da closing utk bulan ni.neves pulak rasa nak terima bonus.ok lah sape nak bagi boleh la nak bayar bil-bil ,maintenance umah.boleh la nak bntu sikit2.alhamdulillah utk kali pertama ni..
berusaha lagi sampai master.!!  sambil2 tu yg penting aku dapat duduk rumah jaga ammar si tecit tu.. surirumah sepenuh masa gitu.work from home.  I think...I love this job. well apapun yang kita buat ikhlaskan hati dan redha kerana Allah insyaallah mendapat berkat. sikit tapi cukup.. em ok lah.da ilang da bunyi dentum2 tu..eh berhenti kejap rupanya..huu..xpelah.mari lah kita cuba tidor. sebelum mulakan misi bulan februari nanti..meh kita beraya dulu sambil2 perkenalkan produk supplemen ni..wee.. Ni nak tepek muka si ammar arif jap..
ok..selamat m…

kepentingan air

1) kekal bentuk badan yg cantik dengan air.
- air meningkatkan metabolisma badan anda & bantu merasa kenyang
- tukarkan air manis kpd air suam.
- apabila anda minum air yg sejuk, badan anda akan cuba utk meningkatkan suhu air tersebut & membantu membakar kalori dlm proses tersebut.2) membantu tingkatkan tenaga
- apabila rasa letih terus dapatkan air kerana badan anda mengalami dehidrasi oleh itu anda merasa letih.
- terutama semasa melakukan senaman. Sekiranya mempunyai cukup air, jantung anda tdk perlu susah payah utk pam darah keseluruh badan3) kurangkan stress
- 70%-80% badan kita terdiri drpd air sama jg otak. Apabila alami dehidrasi
(kekurangan air) badan & minda jd stress4) bentuk otot dgn air
- membantu mengelakkan kekejangan otot dan melincirkan otot di dlm badan5) mencantikkan kulit
- mempunyai kulit muka yg licin dan bersih.
- apabila dehidrasi, garisan halus & kedutan akan menjadi ketara.
- dengan kekerapan minum air kulit akan dihidrasikan dan muka nampa…

Kepentingan vitamin dan suplemen kepada semua

Supplemen tu apa?

Supplemen tu makanan tambahan. Kenapa nak tambah? Tak cukup ke makanan yang kita makan ni.Sihat je.takde masalah...hurmm mugkin la..tapi tidak sebenarnya...

Baca kisah ni dulu...

Ini adalah kisah seorang ahli farmasi yang bernama Dr. Earl Mindell. Sebagai seorang ahli farmasi, beliau banyak didedahkan kepada ubat-ubatan (ubat, bukan supplement). Semasa beliau membuka farmasinya sendiri, Dr Mindell menjual ubat-ubatan kepada pelanggannya, bukan sahaja kepada orang yang sakit, tapi ada orang yang memang ambil ubat ubat meneruskan kehidupan, misalnya ubat anti-depresi.
Farmasi yang dibuka oleh Dr Mindell ni adalah partnership dengan kawannya. Mereka bekerja 15 jam sehari, tapi Dr Mindell mendapati pertnernya ni tetap cergas, kekal ceria, tak lesu-lesu macam yang dia rasa. Lalu Dr Mindell bertanya.. “Saya tengok kamu maintain saja sepanjang hari, layan customer, buat itu buat ini, sedangkan saya rasa macam nak pitam dah ni. Apa rahsia kamu?”
Temannya itu menjawab “Tak ada ra…

Harta Berharga Seorang Isteri

Bagi seorang wanita, harta yang paling berharga di dalam hidup ini adalah seorang suami yang soleh. Kepadanyalah, seorang isteri akan merasakan kebahagian di dalam hidupnya dan di Akhirat kelak. Keberuntungan yang akan diterima seorang isteri, jika dia menyakini hidupnya, memberikan segala cinta, perhatian, dan kasih sayangnya kepada suami yang soleh. Kerana pada diri si suamilah, seorang isteri akan mendapatkan apa yang didambanya; Ketenangan, keteduhan, kedamaian, perlindungan dan cinta serta sayang.
Suami yang soleh adalah seorang yang dapat membahagiakan isteri dan anaknya, serta keluarganya baik di dunia ini ataupun di Akhirat kelak. Seorang suami yang soleh tidak akan memberi makan isteri dan anak-anaknya kecuali dengan harta yang halal.

Multi-vitamin dan mineral pertama didunia

Vita-Lea Shaklee adalah multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia.Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee.

Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

Kenapa pening makan alfalfa?

Ada customer ni (bukan bli dgn sy) mengadu pening kepala (tekanan darah meningkat) selepas mengambil Alfalfa, nak tau tak..air ni penting untuk melancarkan pembuangan toksin dari badan dan membolehkan penyerapan nutrien secara optimum daripada vitamin oleh badan. Alfalfa Complex ni mengandungi Vitamin K so ia akan menyebabkan kepekatan darah kita meningkat. kena minum air masak banyak.tiap customer sy, mesti sy akan pesan camni..minum air dan minum air.. Asasnya, minum 1 liter air kosong bagi setiap 25kg berat badan. Andai berat badan 75kg, minum air kosong sebanyak 3 liter sehari. ok selamat mendetox...:) salam sihat cantik,
~Aisyah~
Pengedar Sah Shaklee Anda
ID:1092808

Tangani kedegilan anak dengan berhemah

Anak saya kecil lagi..baru 3 bulan je pun..tapi rasa tertarik pula nak share ni.Moga dapat jadi panduan untuk semua dan ingatan saya di masa hadapan. Meh kita tengok..

1. Perhatikan tingkah laku kita sendiri. Adakah kita mempunyai ciri-ciri kedegilan? Jika ada, ubahlah segera. Mengubah tingkah laku kita sendiri adalah perlu untuk mengubah tingkah laku anak-anak kita.
2. Elakkan sikap agresif. Tangani anak-anak dengan kelembutan tapi dalam masa yang sama tegas dengan peraturan yang kita buat.

3. Menjelas atau menerangkan sesuatu perkara mengikut perspektif atau sudut pandang anak-anak supaya mereka lebih mudah memahami dan mengikut arahan.

Vitamin untuk atasi Gastrik

Apa itu Gastrik?

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.
Bagaimana Gastrik Terjadi?

Vitamin sendi terbaik untuk semua ;)

Artiritis adalah keradangan pada sendi-sendi. Terdapat pelbagai jenis artritis. Golongan tua dan muda boleh mendapat artritis. Artiritis yang paling lazim ialah artritis reumatoid dan osteoarthritis.

Jenis sakit sendi
1) Arthritis Reumatoid Penyakit ini memberi kesan terutamanya pada sendi-sendi di bahagian jari-jemari dan pergelangan tangan. Sendi-sendi lain yang turut terlibat adalah pada bahagian bahu, lutut dan kaki.Rawatan awal harus dibuat untuk mengurangkan kecacatan.

Tanda-tanda  Pembengkakkan pada satu atau lebih sendi, ia adalah biasanya bersimetri.Kekakuan pada awal pagi.Sakit yang berhijrah dan berulang-ulang pada sendi.Ketidakupayaan untuk menggerakkan sendi secara normalKemerahan dan rasa panas yang ketara pada sendi.

Intoleransi laktosa @ alah pada susu

Intoleransi laktosa (Lactose intolerance) adalah ketidakupayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa. Ianya berlaku kerana kekurangan enzim lactase secara sementara atau kekal. Enzim lactase ini terdapat di lapisan dalam usus.

Alahan laktosa terbahagi kepada 2 iaitu :-

Kenapa Shaklee Pilihan Saya?

Assalamualaikum...salam sejahtera semua..
Kenapa saya pilih Shaklee padahal banyak lagi produk kat luar sana kan? Kenapa saya join Shaklee sepenuh masa dan tinggalkan kerja sekarang..? 
Pertamanya, Shaklee ni tak sama macam MLMyang lain. ia mengikut garis panduan menurut syariah. Refer post saya sebelum ni. Kenapa saya pilih Shaklee? Saya sendiri ada join MLM lain sebelum ni tapi berhenti ditengah jalan sebab tak yakin dengan sistem nya. Didunia ni mana ada benda percuma kan.semua perlukan usaha,doa dan tawakal.insyaallah. Sama juga apa jua yg kita lakukan perlu berusaha.

Keduanya kerana produknya bagus dan berkualiti.
saya dah cuba sendiri set menyusu Shaklee. Alhamdulillah baby sihat,susu banyak dan badan sihat dan bertenaga untuk melakukan tugas seharian sebagai surirumah berijazah..:) Produk Shaklee ni berbeza kerana ia  SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM.

8 Aspek Syariah Menentukan Multilevel Marketing Halal Diceburi

MENCARI HALAL ITU FARDHU KEPADA UMAT ISLAM
Dalam kesibukan kita nak buat pendapatan Seambahan, menjana pendapatan dari rumah atau meningkatkan sosio ekonomi keluarga, pastikan kita tidak terjebak dengan sendiket cepat kaya atau Multilevel Marketing (MLM) haram jadah. Niat asal nak menjana pendapatan memajukan diri dan keluarga tetiba terpalit menanggung hutang piutang ratusan ribuan ringgit. Oh kejamnya!
Boleh baca MLM Haram Jadah dan 10 Sebab Kenapa Saya Pilih Shaklee.
8 Aspek Syariah Menentukan Multilevel Marketing Halal Diceburi

1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada …

Harapan Ummi untuk Anak-anak semua

Cewah tajuk macam da ade anak 7 8 orang kan..well apa salahnya kan.benda baik apa salahnya disebar-sebar kan??Anak pun umur baru 2 bulan da merancang macam-macam dah untuk dia.Ye la kalau boleh plan nak duduk umah ni nak ajar dia mane yang patut la dulu..Home School gitu kan..harap impian tercapai lah hendaknya..harap en suami bagi sokongan padu lah..Kalau boleh..(dan mampulah..zaman skrg ni banyak sgt ujiannya kn...huu)
1) Nak kurangkan tengok benda dalam "box" Box yang dimaksudkan tu macam tv,ipad,tablet,phone,games dan sebagainya. Nak main boleh tapi kejap2 lah.Kena tengok sama-sama dan berinteraksi. Nanti kalau tak main ketinggalan zaman pula..

Tip kuruskan badan dari UmmiAmmarArif

Wah kali ni nak share tentang tip kuruskan badan. em, cantik ke kurus tu..? Ada apa dengan kurus..kurus tu tak tentu cantik..ada yang diluar sana merasakan dirinya gemuk tapi tidak pun.ni boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan.apepun jangan terlalu obses k dengan berat badan kita. Yang penting sebenarnya adalah untuk mencapai berat badan ideal.tidak terlalu kurus atau terlaly gemuk (obesiti). 
TIP KURUSKAN BERAT BADAN 
1) PEMAKANAN Dalam satu hari dicadangkan untuk makan 5-7 hidangan kecil berbanding tiga hidangan besar supaya nafsu makan dapat dikawal dan tenaga berterusan sepanjang hari. Jangan skip hidangan sebab bila da lapa makan kan bahaya tu.Selain tu, kenali keperluan kalori seharian. Nah baca kat sini tuk Kenali Kalori. Saya pun banyak refer kat sini tentang apa,bagaimana nak kira kalori sehari. Boleh nak makan tapi kena control pemakanan kita tu.Contohnya teringin nak minum teh ais, minum lah tapi kena cover balik dengan air kosong.Nak makan makanan segera, esok makan la ba…

Tip banyakkan susu ibu

Meh kita share how nak banyakkan susu ibu..sekarang ramai dah sedar tentang kepentingan susu ibu..Tips yg senang.. 1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.
2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 liter sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.
3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian. p/s: kosongkan breast sekerap mungkin dan makan alfalfa dan esp slps sesi perahan/ direct feeding. insyaallah dapat membantu..okei..selamat mencube.. :)

Susu memancut-mancut

Hari ni saya dan keluarga pulang ke kampung.bukan la kg pun..pulang ke bandar tun hussein onn.hee.sebelum tu singgah dulu ke branch Shaklee nk buat stok. sejak da abis pantang ni sy suke nk kua jalan2 even ada si kecik ni. sebabnya mudah je nk ke mane2 xyah nak bw bekas2 susu sume.minum susu badan je..alhamdulillah..
nak wat citenye si ammar ni selalu marah kt ummi dia ni sbb susu selalu mancut2 kat muka kepala dia.abih basah bj si kecik ni.jenuh gak umminya nk tahan.segan nak cite tapi tu la hakikatnya.rezki Allah swt bagi..moga dapat diberi pluang utk susukan ammar sampai umurnya 2 tahun..aminn..

Makanan dalam pantang

Kenapa kita perlu berpantang? Supaya badan kita cepat pulih seperti sediakala. Mungkin ada yang tak berpantang sekarang namun kesannya dalam jangka masa panjang nanti. Ada pula yang terlalu menjaga sampai takut nak makan sebab nak cepat kurus. Saya sendiri berpantang selama 44 hari dan alhamdulillah beransur sihat tapi masih takut kesan pembedahan. Meh kita tengok ni sumber dari internet dan ibu saya. :)
Semasa berpantang, pemakanan amat PENTING kerana proses kehamilan telah menganggu keseimbangan hormon dan dan ibu mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Bila melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat,urat saraf banyak yang cedera dan berlaku luka dibahagian tertentu.
SESUAI/ BOLEH MAKAN Makanan kurang minyak dan tidak pedas-selalunya makanan ibu pantang dibakar atau direbus.Minum sedikit demi sedikit dengan sukatan ½ ke 1 cawan sekali minum. Ikan haruan - boleh pulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup di dalam lumpur mengand…

Work At Home Mom

I love work from home sebab utamanya SATU je..dapat spend masa dengan my son yg comei tuh.. Muhammad Ammar Arif. Memang saya ngaku ekonomi agak lumpuh tapi saya yakin dengan rezeki yang Allah bagi insyaallah. Dimana ada usaha disitu ada jalan kan. Nak seribu daya tak nak seribu dalih.
Now I'm deciding to focus on Shaklee because I trust with this product since Shaklee da lame bertapak kat dunia ni hampir 50 tahun! Lagi produknya memang bagus, selamat dan halal. Ia bukan ubat tapi supplement semulajadi yang insyaallah boleh membantu kita supaya lebih sihat dan cantik. Tgk SINI lagi apa yang buat Shaklee different from others. Mula-mula tu rase takot jugak tapi bila dah join ni rase ok sebab ada kawan-kawan yang sentisa menyokong dan bagi semangat.Jom lah JOIN skali...

Alfalfa Raja Segala Tumbuhan

Assalamualaikum..salam sejahtera buat semua yang membaca. 

Dalam kesibukan kita sehari-hari makan sering diabaikan dan makan sambil lewa sememangnya kita memerlukan supplement ataupun makanan tambahan untuk membantu. Lihat post sy sebelum ini mencegah lebih baik dari mengubati. Entry kali ini suka saya untuk kongsikan tentang Alfalfa. Seperti yang kita tahu alfalfa adalah antara agen untuk nyahtoksin dalam badan kita. baca Jom Kita Detoks.
KENALI ALFALFA Alfalfa tumbuh sehingga dua hingga tiga kaki (60 hingga 90 cm) tinggi, bergantung kepada keadaan tanah dan bekalan air. Akarnya sedalam 4 hingga 30 kaki (1.2 9 m) menyerap lembapan dan khasiat jauh ke dalam bawah tanah dan membolehkan tanaman itu tumbuh di kawasan kering. 15-50 ranting tumbuh dari ranting tunjangnya (crown). Daunnya kecil dan bunganya kebanyakan bewarna ungu kadangkala ada juga bewarna lavender,krim,kuning,putih dan hijau.

Mencegah lebih baik dari mengubati

Mungkin ramai yang merasa badan sihat dan tidak memerlukan makanan tambahan (supplement). Masa muda mungkin lah makan apa pun tak kisah.Then bila usia meningkat ni macam-macam penyakit datang.Well kita tak dapat nak elak qada dan qadar tuhan,sakit tu sebenarnya tanda Allah sayangkan kita.Tapi kita tak boleh nak merosakkan badan jugak kan. Oleh sebab itu kita perlu mencegah sebelum datang penyakit-penyakit yang tidak diingini. So, memang kita memerlukan bantuan supplement agar kekal sihat dan cergas. Kenapa badan kita memerlukan supplement?? Badan kita memerlukan vitamin yang lebih tinggi dari apa yang diperolehi dari dalam makanan. Contohnya Vitamin C, larat ke nak makan sampai 7 biji oren sehari? Telan je sebiji Vita-C Plus selesai.heeBuah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayur dari tanah yang subur. Pelbagai teknik yang digunakan untuk memastikan buah dan sayur kekal selamat seperti pengguna…

Set Ibu Menyusu Terbaik dari Shaklee

Alhamdulillah..syukur dan tahniah kepada ibu-ibu yang sedang menyusukan anaknya kerana saya tahu ia bukan suatu yang mudah. Saya sendiri sedang menyusukan si kecil Ammar ni tapi perasaannya memang tak sama, susah nak digambarkan.Moga kita semua dapat diberikan kekuatan,kesabaran dan peluang untuk menyusukan anak tercinta paling kurang 6 bulan. Lebih-lebih lagi untuk mommies yang bekerja memang lebih besar dugaanya, dengan teknologi yang ada misi tetap boleh diteruskan. chaiyok2 untuk mommies semua :)
Sebelum cerita panjang nk cerita pengalaman sendiri dulu sebab set ni memang super marvelous lah. Syukur ditemukan dengan set shaklee ni. Mula-mula susu saya pun tak berapa nak banyak tiap malam pun susah nk tidur sebab nak menyusukan Ammar. Mungkin faktor baby baru keluar ke dunia ni dan susu cair menyebabkan dia asyik menangis je. Selepas makan set ni, alhamdulillah ia membantu susu saya jadi banyak dan pekat. Kesannya baby jadi cepat kenyang dan sy dapat rehat. Bila dapat rehat saya d…

Set Asas Kesihatan untuk semua :)

Setiap orang memerlukan vitamin yang secukupnya dalam badan supaya organ-organ dalam badan dapat berfungsi dengan sebaiknya tetapi adakah dalam makanan kita seharian sudah mencukupi?? Sebenarnya tidak cukup. Saya sendiri pun kadang-kadang rasa letih, cepat penat, kulit tak sekata, dan sebagainya.
Faktor utama adalah masa lebih-lebih lagi bagi yang bekerjaya dan sudah bekeluarga. Makanan yang disediakan ala kadar sahaja janji dapat isi perut dan lebih menyedihkan lagi kita gemar dengan makanan segera. Kesannya bukan dalam masa terdekat tapi bila usia sudah semakin lanjut kita akan terasa. Oleh sebab itu,jaga lah pemakanan kita semua ye..pesanan untuk diri sendiri jugak. Ingatlah orang yang tersayang. ;) Oleh sebab itu, kita memerlukan makanan tambahan untuk menyokong badan kita. Dengan shaklee insyaallah akan dapat membantu saya dan anda semua juga. Disini saya kongsikan set asas yang dapat membantu kita sekeluarga.
Kesihatan Optimum  Vitalea with Iron Formula
Supplement seimbang dan pa…

Set Ibu Mengandung Shaklee

Anda mengandung? atau isteri anda? tahniah. Saya turut rasa gembira.Kandungan adalah anugerah dari ilahi maka sama-sama kita menjaga nya ye.Kena jaga seawal dan sebaik yang mungkin ;) 
Set Ibu Mengandung Shaklee kini menjadi pilihan ramai oleh kebanyakan ibu hamil disebabkan faktor-faktor berikut:- lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh ibu hamiltahan berbulan-bulanboleh dimakan bersama ahli keluargaharga yang sangat berbaloisemulajadi (bukan sintetik)tidak memberi sebarang kesan sampinganbonus kesihatan dan kecantikan extrajuga sesuai dijadikan set berpantangterbukti selamat dan berkesan
Set Asas untuk trimester pertama terdiri daripada:(SET J1) Vitalea with Iron FormulaB ComplexVitamin C PlusOsteMatrik Set asas untuk trimester 2 dan 3 terdiri daripada:(SET J2) VitaleaB-ComplexVitamin COstematrixOmega GuardManakala untuk mana-mana trimester anda boleh mengambil ESP (Energizing Soy Protein) sebagai tambahan, bekalan protein lengkap untuk kehamilan.
★PROTEIN (ENERGY SOY PROTEIN)★ Ianya…

Happy weekend

Monin semua.. pagi sabtu bagi yang bekerja tu boleh la berehat sebentar.bagi isteri yg bekerjaya boleh la duduk dirumah meluangkan masa untuk melakukan apa yang patut dirumah since da 5 hari dah sibuk bekerja kan..bagi adik2 yang sedang belajar weekend ni buat apa ya? isi lah masa dengan perkara yang berfaedah ye boleh nk mendaki bukit ke,berbasikal dan sebagainya. Apapun yang pasti biarlah masa yang ada tu digunakan untuk perkara yang berfaedah dan menyihatkan.Ingat masa muda dan sihat ni..:)
Em ok lah..selamat berweekend semua..

Salam cantik dan sihat,
~Aisyah~
Pengedar Sah Shaklee Anda
017-3468802
rsaisyah317@gmail.com

Jom kita detoks hati, darah, usus dan seluruh badan :)

Assalamualaikum...hai.. Alhamdulillah terlintas gak dalam fikiran ni nk create blog.senang untuk kita berkongsi apa-apa yang patut.harapannya moga coretan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada semua.
Untuk entry ni saya nk cerita tentang DETOX atau pnjgnya detoksifikasi. Ia adalah proses membersih atau membuangkan segala bahan buangan seperti unsur-unsur pencemar, bahan-bahan logam berat, radikal bebas, agen penuaan dan sebagainya yang terhimpun dalam tubuh badan manusia.